Zijketencompressie bij muziekproductie

 

Het primaire doel van een compressor bij muziekproductie is het regelen van het dynamische bereik. Door het verschil tussen de hardste en zachtste delen van een stuk audio te verminderen, kan een hoger gemiddeld opnameniveau worden gebruikt zonder het risico van clipping van het signaal.

Side-chain-compressie is een zeer veel gebruikte techniek onder zowel muziekproducenten als geluidstechnici. In plaats van de Threshold-instelling van de compressor te gebruiken om activering te activeren, wordt audio ingevoerd in de zijketeningang. Wanneer het signaal dat de zijketen voedt actief wordt, begint de compressor de audiobron te comprimeren waar hij overheen is vastgebonden.

Een goed voorbeeld hiervan is bij een RadIo Jingles station. Telkens wanneer de DJ in een microfoon spreekt boven de muziek die wordt afgespeeld, wordt het volume van de muziek verlaagd zodat de aandacht naar zijn/haar stem gaat. Als ze klaar zijn met spreken, wordt het volume van de muziek weer normaal. Dit wordt bereikt door een compressor over het muzieknummer te laten lopen en de microfoon in de zijketeningang te voeren. Via de zijketen activeert elk signaal van de microfoon (bijv. de DJ die spreekt) de compressor om de versterking van de muziek te verminderen. De hoeveelheid versterkingsreductie wordt geconfigureerd met behulp van de Ratio-regeling van de compressor. Hoe hoger de verhouding, hoe harder de compressor zal werken om het volume te verlagen.

Een meer praktische toepassing van zijketencompressie bij muziekproductie GEsproken Jingles is om ruimte in een mix te creëren voor een sleutelgeluid zoals zang. Een typisch voorbeeld is waar een vocale track veel van dezelfde frequenties inneemt als een hoofdinstrument. Wanneer ze met elkaar worden gemengd, kunnen de gedeelde frequenties elkaar maskeren, waardoor de helderheid van beide delen in wezen wordt verpest. Om dit probleem op te lossen, kan een compressor aan de kabel worden vastgemaakt, waarbij de vocale track wordt ingevoerd in de zijketeningangen. Wanneer de artiest op de vocale track zingt, wordt de compressor geactiveerd en wordt het volume van het hoofdinstrument verlaagd. Dit creëert voldoende frequentieruimte in de mix om de zang echt door te laten dringen.

Een ander veelgebruikt gebruik van side-chaining bij de productie van dansmuziek is om te voorkomen dat een baslijn en kickdrum dezelfde frequentieruimte delen. Als het arrangement vereist dat ze op dezelfde beat spelen, kan de crossover in de lage frequenties enorme problemen in de mix veroorzaken. Side-chain-compressie kan dit probleem helpen oplossen door het kickdrumsignaal naar de side-chain-ingangen van de compressor op het baslijnkanaal te leiden. Telkens wanneer de kickdrum wordt geactiveerd, wordt de compressor geactiveerd om de baslijn uit de weg te ruimen.

Veel producers creëren zelfs een secundaire kickdrumtrack om de side-chain-ingangen van verschillende compressoren te voeden. De uitvoer van deze track wordt niet naar de Master Bus geleid, omdat ze alleen de audio nodig hebben om de zijketens te voeden. Door deze methode te gebruiken, kan de producer tijdens het arrangement alle geautomatiseerde EQ- of volume-aanpassingen op zijn hoofd-kickdrumtrack uitvoeren, terwijl hij een consistente side-chain-compressie handhaaft op andere delen die worden geactiveerd door de secundaire kick-track.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *