Vaak doen zich omstandigheden voor die ons belemmeren om de juiste hoeveelheid lichaamsbeweging te krijgen die we nodig hebben. Zaken als leeftijd, verzwakkende spieren en atletische blessures zijn allemaal factoren. Watertherapie is een vorm van lichaamsbeweging die de druk op gewrichten en spieren vermindert, waardoor het gemakkelijker wordt om de oefening te krijgen die we nodig hebben in het ongelukkige geval dat we niet kunnen.

Wat is aquatherapie?

Aquatherapie is een vorm van fysiotherapie of lichaamsbeweging die plaatsvindt in het water. Beweging in het water vermindert het gewicht dat op botten en gewrichten wordt geplaatst, waardoor lichaamsbeweging gemakkelijker wordt voor mensen die lijden aan artritis, verrekkingen of verstuikingen. Water biedt ook weerstand voor mensen die kracht- of duurtraining willen, maar biedt ook ondersteuning voor degenen die hulp nodig hebben bij het uitvoeren van bepaalde bewegingen. De hulp die door de watersport wordt geboden, stelt mensen in staat om geleidelijk door verschillende niveaus van lichaamsbeweging te evolueren zonder de pijn die kan ontstaan door stress in de knieën, heupen of enkels.

Hoe werkt watertherapie?

Aquatische therapie biedt vier onderscheidende kenmerken die het onderscheiden van oefeningen op het land. Drijfvermogen biedt hulp en ondersteuning, zodat de gewrichten niet de dupe worden van het gewicht van een persoon. Watertherapie wordt meestal gegeven in een verwarmd zwembad, waardoor de spieren kunnen ontspannen in het warme water. Het is gemakkelijker voor ontspannen spieren om oefeningen uit te voeren in een volledig bewegingsbereik. Hydrostatische druk treedt op wanneer het water rondom het lichaam het bloed van de benen naar het hart laat circuleren, waardoor de hoeveelheid zwelling in de benen en voeten wordt verminderd. Weerstand, de vierde eigenschap, helpt om een betere balans en kracht in alle spiergroepen tegelijk te ontwikkelen.

Wat zijn de voordelen van aquatische therapie?

Omdat water het lichaamsgewicht van een persoon ondersteunt, helpt aquatische therapie degenen die fysiotherapie ondergaan om de mobiliteit, kracht en flexibiliteit sneller te verbeteren. Dit is vooral belangrijk voor atleten die in training zijn.

Voor patiënten die lijden aan ziekten zoals artritis, biedt aquatische therapie een gemakkelijke oefening die een groot aantal voordelen biedt. Enkele van die voordelen zijn verbeterde spierkracht, verhoogde cardiovasculaire kracht en meer bewegingsbereik, uithoudingsvermogen, flexibiliteit, balans en coördinatie.

Andere merkbare voordelen van aquatische therapie zijn onder meer verminderde pijn en stijfheid, verbeterde houding, verbeterde ontspanning en betere mobiliteit vanwege verminderde gewrichtsbelasting. Andere resultaten die doorgaans niet meteen worden opgemerkt, zijn onder meer een hoger zelfbeeld door het volbrengen van oefeningen, steeds succesvoller worden in het voltooien van taken en een beter gevoel over hun algehele uiterlijk.

Wie kan baat hebben bij aquatische therapie?

Iedereen kan baat hebben bij het gebruik van aquatische therapie. Voor degenen die fysiek fit zijn, kan het combineren van low-impact training met high-impact training tot snellere resultaten leiden. Personen die lijden aan verwondingen aan de rug, knieën of enkels kunnen dit gebruiken als zowel een versterkende oefening als een revalidatieoefening. Hetzelfde geldt voor degenen die hebben geleden aan repetitieve stressstoornissen, artritis of ontvangers van orthopedische operaties.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like