Ontsnappen naar het point-and-click-avontuur

Enkele van mijn beste game-ervaringen; eigenlijk waren slechts enkele van mijn beste ervaringen alleen al tijdens het laatste jaar van de jaren 80 en gedurende de jaren 90 afkomstig van het ongelooflijke “Point and Click Adventure”-genre. Ook bekend als “Graphic Adventures”, was elke game een absolute reis, diep gelaagd en meeslepend – ik stemde me af van de realiteit en stemde af op een andere wereld, waardoor ik iemand anders kon zijn vanaf het moment dat die schijven werden geplaatst tot het moment dat ik zette die AAN/UIT-schakelaar om en ging naar bed.

Om te ontsnappen aan mijn gewone schoolleven, hoefde ik alleen maar op te starten, en ik werd meteen een piraat, een geheim agent, een tijdreiziger, een ruimteconciërge, een detective, een archeoloog, een tovenaar of een koning. Douglas Quaid had “Rekall”, ik had mijn Amiga.

Dit ging verder dan “het boek”; Point and Click-avonturen stelden de speler in staat zich te verdiepen in een rijk verhaal, maar daadwerkelijk de hoofdrolspeler te zijn, te lopen zoals zij, te antwoorden zoals zij, met andere personages om te gaan als zij en hun beslissingen voor outdoor escape room rotterdam hen te nemen; elke keer wordt beloond met verdere verhaallijn, raadsels en puzzels. Vóór de integratie van echte audiodialoog in de games toen ze jaren later op CD-ROM kwamen (waarvan ik denk dat ze verwend waren); de veel koelere generatie gebruikers van de diskette met beperkte capaciteit werden gedwongen om alle dialogen in hun hoofd te lezen (desgewenst hun eigen stemmen te creëren) met een 16-bits soundtrack en geluidseffecten om hen te begeleiden. Het was een sublieme ervaring.

Ik gaf de voorkeur aan Point’n’Click alleen
Vaak met de intrigerende verhaallijnen en met de intense behoefte om de huidige puzzel te verslaan; spelers zouden ontelbare uren in de spellen investeren zonder pauze, de hele dag, avond en tot in de vroege uurtjes spelen. Met een vermoeide geest kon dit hen in een trance-achtige, droomachtige staat brengen, alsof de droom die ze hadden voor hen was, maar het was in kleur, volledig controleerbaar en lucide. Dit waren de beste dromen die ze ooit hadden gehad. Alles buiten de 4 zijden van het scherm voor hen brokkelde af en niets anders bestond behalve het avontuur; de enige herinnering dat ze nog steeds een menselijk wezen waren, was het gevoel van hun pols en hand die met de muis wezen en het geluid van de klikken terwijl ze een werkwoord kozen en vervolgens een object.

Het was een heel persoonlijke en eenzame ervaring; een reis waar je alleen echt van kunt genieten. Ik heb een keer met een vriend gezeten en samen geprobeerd een paar puzzels op te lossen van een bepaald spel dat op dat moment uit was, bij hem thuis. Ik had het gevoel dat ik inbreuk maakte op zijn ervaring, en hij verpestte zeker de mijne; dit was een ervaring die ik wilde hebben opgesloten in mijn eigen slaapkamer, niet de zijne. Het was vergelijkbaar met proberen een klassieke roman te lezen terwijl een andere persoon tegelijkertijd over dezelfde pagina’s tuurt, de een wil een pagina omslaan en er doorheen komen, en de ander wil rondhangen en de fijne kneepjes in zich opnemen. van het verhaal en de dialoog en gebruik verbeeldingskracht om de scène te verbeteren escape room rotterdam. We waren slechts twee verschillende instanties van die sprite in twee verschillende denkrichtingen. Op zijn scherm stond exact dezelfde geanimeerde verzameling pixels, maar ik herkende dit personage niet, het was niet hetzelfde personage dat thuis op me wachtte. We hadden verschillende dingen meegemaakt op verschillende tijdstippen; Ik had een band met de mijne opgebouwd, en hier was slechts een kloon die acties uitvoerde die ik voor later wilde bewaren – het was gewoon niet hetzelfde. Onnodig te zeggen dat ik nooit meer heb geprobeerd een Point’n’Click samen te spelen.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *