Hoe klassieke auto’s te waarderen voor verzekeringen

Voordat u op zoek gaat naar een klassieke autoverzekering, is het de moeite waard om na te denken over de werkelijke waarde van uw geliefde kostbare auto. De kosten van deze gespecialiseerde autoverzekeringen zijn vaak gebaseerd op het bedrag van de verzekering of de aangegeven waarde. Helaas kunnen uw mening en de mening van de verzekeringsmaatschappij over de waarde van een auto sterk verschillen. Hoe taxeer je klassieke auto’s voor verzekeringsdoeleinden?

Tenzij u dit potentiële probleem vanaf het begin benadert, is dat de dag waarop u uw verzekering krijgt. Als het ergste gebeurt en u een claim moet indienen waarbij de auto is geannuleerd, krijgt u mogelijk niet de volledige marktwaarde voor de klassieker. Dit probleem wordt nog verergerd wanneer een bepaalde klassieker een zeldzame, vintage of historische verzamelaars waardebepaling van je auto is.

Met standaard autoverzekeringen die worden vervangen door vergelijkbare criteria, wordt de waarde van een voertuig vaak bepaald door de marktwaarde op dat moment, meestal ontleend aan een van de grotere publicaties, zoals de Glasses Guide to Car Prices. Het bedrag dat u voor afschrijving betaalt, is de huidige marktwaarde van uw auto, d.w.z. de jaarlijkse afschrijvingswaarde die aan alle auto’s en voertuigen wordt toegekend.

Dit werkt goed voor de meeste claims, maar er zijn geen betrouwbare gidsen op de markt voor klassieke auto’s en er kunnen problemen ontstaan als uw klassieke auto betrokken raakt bij een total loss ongeval.

Het is onwaarschijnlijk dat de eigenaar op enig moment na aankoop de werkelijke waarde van een klassieke auto zal weten, en dit geldt ook voor verzekeraars die het risico moeten beprijzen. Bij het bepalen van de prijs van zijn oldtimerverzekering is de beslissing die een verzekeraar moet nemen de reparatiekosten. Gespecialiseerd gereedschap en vervangende onderdelen kunnen nodig zijn, en het is belangrijk voor potentiële kopers van een klassieke verzekering om te begrijpen welk niveau van reparatiedekking wordt aangeboden en of ze hun voertuig al dan niet naar een erkende reparatiewerkplaats moeten brengen voor een schadeclaim.

Om de bovengenoemde problemen te voorkomen die kunnen ontstaan, hebben de meeste autoverzekeraars die gespecialiseerd zijn in klassieke auto’s en andere tolvoertuigen een dekkingsoptie of poliselement bedacht dat ‘consensuele beoordeling’ wordt genoemd. Het doel van de Agreed Valuation Cover is ervoor te zorgen dat in het geval van een claim met volledig verlies waarbij een Classic Car niet meer te repareren is en wordt afgeschreven, het overnemende bedrijf de claim volledig zal betalen uit de Overeengekomen waarde van de Classic Car. Eigen risico indien van toepassing. In de meeste gevallen wordt de afgesproken waarde van de auto voor een bepaalde tijd gegarandeerd. Als op enig moment de waarde van uw motor aanzienlijk verandert, dient u uw verzekeringsmaatschappij hiervan op de hoogte te stellen, die een herwaardering zal regelen. Veel gespecialiseerde autoverzekeraars bieden taxatiediensten aan als onderdeel van de basisverzekering en zijn inbegrepen in de kosten, terwijl andere een kleine vergoeding vragen en deze aanbieden als optionele dekking. Het taxatieproces is vrij eenvoudig, aangezien de meeste conventionele autoverzekeringsmaatschappijen van u verlangen dat u uw aankoop- of restauratiedocumenten samen met een reeks foto’s opstuurt.

Als uw klassieke auto waardevol of moeilijk te taxeren is, kunt u overwegen om een polis te kiezen met een overeengekomen taxatie als onderdeel van uw plan om problemen met uw verzekeringsmaatschappij in de toekomst te voorkomen. Een Afrekeningsverklaring wordt meestal afgegeven door een deelnemende verzekeringsmaatschappij en is vaak alleen geldig voor die verzekeringsmaatschappij. Als u van plan bent over te stappen op een klassieke autoverzekering om te profiteren van de vele aanbiedingen die momenteel beschikbaar zijn bij gespecialiseerde bedrijven op internet waar de markt soepeler is en de premies goedkoper, controleer dan eerst of het certificaat van uw oude bedrijf acceptabel is. De nieuwe verzekeraar of de nieuwe maatschappij levert een afgesproken taxatiedienst.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *