Gepland onderhoud aan noodstroomsysteem: essentiële overwegingen

De betrouwbaarheid van een noodstroomsysteem hangt af van twee bijkomende factoren: de kwaliteit van de apparatuur en de kwaliteit van het onderhoud dat de apparatuur ontvangt. Zonder goed onderhoud kan zelfs de beste apparatuur onbetrouwbaar worden, waardoor het van essentieel belang is om de best practices op te nemen in een plan voor gepland onderhoud aan het noodstroomsysteem. Het onderhouden van generatoren en de uitrusting die ze ondersteunt, kan verschillende praktijken omvatten, waarvan sommige essentieel zijn en andere niet. Hieronder geven we een opsomming en beschrijving van de essentiële praktijken die alle plannen voor gepland onderhoud op de plannen van ups noodstroomsystemen moeten bevatten.

Onderhoud vermogensoverdrachtschakelaar

Misschien wel de belangrijkste maatregel van allemaal, het verzekeren van de juiste staat van een overdrachtsschakelaar komt neer op het verzekeren dat generatorvoeding onmiddellijk toegankelijk is. Omschakelaars zijn er in twee basistypen: handmatig en automatisch, waarbij de laatste meestal wordt geïnstalleerd in een “make before break”-ontwerp of een “make before break”-ontwerp, afhankelijk van de bevoorradingsbehoeften van een gebouw. Maar ongeacht welk type schakelaar een gebouw heeft, er moet maandelijks een inspectie op corrosie, oxidatie en losse onderdelen worden uitgevoerd en er moet een stroomstoring worden gesimuleerd om te controleren of een schakelaar goed toegang heeft tot de generatorvoeding.

Laadbanktesten

Een loadbank is een apparaat dat een elektrische belasting creëert en naar een ander elektrisch apparaat stuurt, meestal om dit laatste uit te oefenen of te testen. Loadbanks kunnen worden gehuurd bij leveranciers van industriële elektrische oplossingen om de bedrijfsspanning van generatoren, de staat van stroomonderbrekers en zekeringkasten en de paraatheid van omschakelaars te testen. Loadbanks worden meestal één of twee keer per jaar gebruikt voor de bovengenoemde doeleinden en zijn er in vier typen, die elk bekend zijn met bepaalde soorten test- en testomgevingen: resistief, capacitief, inductief en elektronisch.

Infrarood testen

Infraroodtesten maken gebruik van infraroodtechnologie om de thermische kenmerken van elektrische apparatuur te scannen, om te detecteren of de thermische emissies binnen het normale bereik vallen, of dat ze wijzen op de aanwezigheid van “hotspots” die vroege problemen kunnen signaleren. Voor preventief onderhoud kan niets problemen eerder of zo effectief opsporen als infraroodtesten, en hele faciliteiten kunnen vaak in één dag worden gescand. Naast het detecteren van het begin van grote problemen, waardoor ze snel en goedkoop kunnen worden verholpen, kunnen infraroodtesten ook losse onderdelen identificeren die ter plekke kunnen worden vastgedraaid, nadat hun apparatuur spanningsvrij is gemaakt.

Achteraf inbouwen

Retrofitten maakt geen deel uit van het maandelijkse onderhoud van apparatuur, maar valt wel onder de paraplu van generatoronderhoud, vooral gezien de lange levensduur van generatoren. Hoewel elektrische apparatuur uiteindelijk moet worden vervangen, kan het uitvoeren van de juiste retrofits de levensduur gemakkelijk met meer dan tien jaar verlengen. Leveranciers van industriële elektrische oplossingen zijn een uitstekende bron voor moderniseringsupgrades en strategische aanpassingen voor noodstroomsystemen.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *